- Szczegóły
- Sylwetki
TECHNIK POJAZDÓW SAMOCHODOWYCH
TECHNIK POJAZDÓW SAMOCHODOWYCH
Wraz z szybkim rozwojem motoryzacji wzrasta zapotrzebowanie na wykształconych fachowców w zakresie obsługi, naprawy i eksploatacji pojazdów samochodowych. Współczesne samochody to nowoczesne rozwiązania konstrukcyjne i technologiczne łączące elementy mechaniki, elektroniki, informatyki i mechatroniki. Samochód to skomplikowane urządzenie, które musi obsługiwać i naprawiać specjalista, znający budowę, działanie oraz zasady obsługi i naprawy pojazdów. Osobą odpowiednio do tego przygotowaną jest Technik Pojazdów Samochodowych.
Absolwent kończący szkołę w zawodzie Technik Pojazdów Samochodowych będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
a) diagnostyki stanu technicznego samochodów i innych pojazdów silnikowych,
b) wykonywania obsługi i naprawy pojazdów samochodowych,
c) organizowania i prowadzenia procesu obsługi i naprawy pojazdów.
Technik Pojazdów Samochodowych znajdzie zatrudnienie na stanowiskach średniego szczebla technicznego w produkcyjnych zakładach przemysłowych, firmach branży motoryzacyjnej, stacjach kontroli pojazdów, przedsiębiorstwach transportowych, fabrykach samochodów i ich podzespołów oraz salonach samochodowych. Może również podjąć własną działalność gospodarczą lub kontynuować naukę na studiach kierunkowych. Kształcenie teoretyczne odbywa się w szkole w dobrze wyposażonych pracowniach przedmiotowych, a praktyczne w Centrum Kształcenia Praktycznego i Ustawicznego w Gorlicach, gdzie uczniowie mają do dyspozycji najnowszy sprzęt stosowany w diagnostyce i naprawie pojazdów samochodowych.
Uczniowie mają możliwość zdobywania dodatkowych kwalifikacji i kompetencji zawodowych w ramach bezpłatnych szkoleń organizowanych
w ramach projektów tj: kurs spawania metodą MAG, kurs spawania metodą TIG, kurs projektowania w programie Autocad, kurs kierowców wózków jezdniowych, kurs obsługi obrabiarek CNC
- Szczegóły
- Sylwetki
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Uczeń w trakcie cyklu kształcenia w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych zdobywa wiedzę ogólną i zawodową, która daje mu szeroki zakres możliwości zawodowych. W wyniku realizacji procesu nauczania absolwent zdobywa wiedzę i umiejętności w zakresie m.in.:
• zasad prawidłowego i nowoczesnego żywienia,
• układania jadłospisów dla różnych grup ludności z uwzględnieniem wieku, płci, aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego oraz w różnych jednostkach chorobowych
• obliczania wartości energetycznej i odżywczej przygotowywanych potraw
• wyposażenia technicznego zakładu gastronomicznego,
• urządzania wnętrza obiektów żywienia zbiorowego lub zakwaterowania,
• obsługi konsumenta,
• kalkulacji cen potraw i napojów,
• opracowywania receptur gastronomicznych
• prowadzenia uproszczonej rachunkowości,
• podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej w branży gastronomicznej,
• prowadzenia korespondencji związanej z prowadzeniem działalności gospodarczej w branży gastronomicznej,
• korzystania ze specjalistycznych programów komputerowych do planowania, rozliczania produkcji gastronomicznej i oceny żywienia
Absolwent jest poszukiwanym pracownikiem w zakładach gastronomicznych typu otwartego i zamkniętego - restauracjach, barach, kawiarniach, zajazdach, stołówkach szkolnych, stołówkach sanatoryjnych, instytucjach zajmujących się obrotem żywności i upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, w obiektach zbiorowego zakwaterowania, może również prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, hotelarskich i agroturystycznych.
Po ukończeniu technikum absolwent może doskonalić zdobyte kwalifikacje zawodowe poprzez podjęcie nauki na studiach wyższych (technologia żywności, żywienie człowieka, dietetyka, towaroznawstwo) lub realizować własną ścieżkę kariery zawodowej.
- Szczegóły
- Sylwetki
TECHNIK INFORMATYK
TECHNIK INFORMATYK
Technik informatyk to atrakcyjny i poszukiwany zawód na polskim i europejskim rynku pracy. Wraz z upowszechnieniem się komputerów oraz rozwojem Internetu, kiedy to informatyka stała się ważnym elementem rozwoju przemysłu czy handlu oraz wspomaga skuteczne zarządzanie firmą, wspiera medycynę, edukację i komunikację co skutkuje wzrostem zapotrzebowania na absolwentów tego kierunku.
Wybierając kierunek kształcenia technik informatyk, nauczysz się projektować bazy danych, programować z zastosowaniem zaawansowanych środowisk programistycznych, poznasz w stopniu zaawansowanym obsługę aplikacji biurowych i narzędzi do obróbki grafiki, będziesz tworzyć strony WWW, zarządzać systemami sieciowymi i serwerami, poznasz budowę i funkcje poszczególnych podzespołów komputera.
Absolwent kierunku technik informatyk jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
• montowania oraz eksploatacji systemów komputerowych i urządzeń peryferyjnych i obsługiwania oprogramowania użytkowego,
• wykonywania i eksploatacji lokalnych sieci komputerowych,
• konfigurowania sprzętu i oprogramowania,
• projektowania, tworzenia, administracji i użytkowania baz danych,
• programowania aplikacji desktopowych, internetowych oraz mobilnych,
• projektowania, tworzenia i administracji stronami WWW i systemami zarządzania treścią;
Informatycy poszukiwani są przez firmy:
- mające własną bazę komputerową: banki, urzędy, media, telekomunikacja, szkoły i uczelnie,
- specjalizujące się w dostawie sprzętu komputerowego
- przetwarzające dane, projektujące i wdrażające kompleksowe usługi www
- tworzące oprogramowanie komputerowe i sklepy komputerowe
- dochodowe działalności gospodarcze.
Jeżeli pragniesz zdobyć atrakcyjny zawód lub w przyszłości podjąć studia na uczelniach technicznych (informatyka, automatyka, robotyka itp.) lub kierunkach zbliżonych, podejmij naukę na kierunku Technik Informatyk.
- Szczegóły
- Sylwetki
TECHNIK HOTELARSTWA
TECHNIK HOTELARSTWA
Uczeń w trakcie cyklu kształcenia w Technikum Hotelarstwa zdobywa wiedzę ogólną i zawodową, która daje mu szeroki zakres możliwości zawodowych.
Absolwenci kierunku technik hotelarstwa są profesjonalnie przygotowani do pracy w firmach hotelarsko-turystycznych, jak również do samodzielnego prowadzenia tego typu działalności. Ponadto dzięki zajęciom praktycznym z zakresu żywienia i usług gastronomicznych nie są im obce tajniki obsługi kelnersko-gastronomicznej.
Interesujące przedmioty zawodowe, praktyki w hotelach i restauracjach, staże zawodowe, kursy branżowe oraz ciekawe wycieczki dydaktyczne zapewniają fachowe przygotowanie do pracy na różnych stanowiskach w branży HoReCa (hotelarsko-gastronomiczno-turystycznej). Atutem kierunku jest nauka języka obcego zawodowego, co podnosi szanse absolwentów na znalezienie pracy zarówno w kraju jak i zagranicą.
Uczniowie odbywają zajęcia praktyczne w profesjonalnie wyposażonych szkolnych pracowniach hotelarskich i gastronomicznych. Ponadto podczas nauki mają praktyki zawodowe w wybranych przez siebie lub wskazanych przez szkołę zakładach pracy branży turystyczno-gastronomiczno-hotelarskiej.
Badając losy absolwentów, można stwierdzić, iż młodzież nie ma trudności ze znalezieniem pracy w zawodzie technika hotelarstwa, a głównymi miejscami pracy są hotele i restauracje (również na stanowiskach kierowniczych).
Perspektywy rozwoju - recepcjonista, kierownik recepcji, concierge, kierownik służby pięter, specjalista do spraw turystyki, specjalista do spraw marketingu, manager hotelu, animator czasu wolnego, menager Spa&Welleness, kierownik restauracji.
- Szczegóły
- Sylwetki
KUCHARZ
Uczniowie w trakcie trzyletniego cyklu kształcenia zdobywają wiedzę ogólną i zawodową. W wyniku realizacji procesu nauczania absolwent jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych: przechowywanie żywności, sporządzanie potraw i napojów, ekspedycja potraw i napojów.
Podczas nauki uczniowie zdobywają wiedzę i umiejętności w zakresie:
• stosowania zasad prawidłowego odżywiania,
• dokonywania jakościowej oceny surowców, półproduktów i gotowych potraw,
• przeprowadzania organoleptycznej oceny jakości surowców i potraw,
• dobierania surowców do produkcji potraw,
• właściwego przechowywania surowców, półproduktów i gotowych potraw,
• wykonywania obróbki wstępnej i cieplnej surowców i półproduktów,
• przygotowywania podstawowego asortymentu potraw i napojów z surowców i półproduktów spożywczych, w oparciu o normy i receptury gastronomiczne,
• stosowania odpowiednich technik sporządzania potraw
• prawidłowego zestawiania posiłków , układania prostego menu,
• posługiwania się narzędziami i maszynami wykorzystywanymi do obróbki surowców i produktów spożywczych i przy przygotowywaniu posiłków,
Praktyka zawodowa odbywa się w zakładach żywienia zbiorowego gdzie uczniowie są młodocianymi pracownikami.
Absolwent tego kierunku może podjąć pracę w zakładach gastronomicznych typu otwartego i zamkniętego (restauracje, bary, kawiarnie, zajazdy, stołówki szkolne, stołówki sanatoryjne itp.)
- Szczegóły
- Sylwetki
TECHNIK MECHANIK
Absolwent kierunku technik mechanik to specjalista posiadający wiedzę i umiejętności z zakresu budowy, zasad działania i projektowania maszyn i urządzeń mechanicznych. Technik mechanik to również fachowiec z zakresu różnych metod wytwarzania,
a w szczególności: obróbki skrawaniem, erozyjnej, plastycznej, cieplnej
i spawalnictwa. Zajmuje się także projektowaniem maszyn, urządzeń ręcznych oraz w pełni zautomatyzowanych, projektowaniem urządzeń transportowych, układów pneumatycznych, hydraulicznych itp.
Kierunek objęty jest patronatem firmy PGO. Uczniowie, odbywając staż w tej prestiżowej firmie, zdobywają cenne doświadczenie, które zwiększa ich szanse na zatrudnienie i pozwoli w przyszłości znaleźć wymarzoną pracę.
Część zajęć teoretycznych (technologia napraw, techniki wytwarzania) odbywa się w sali wykładowej zlokalizowanej na terenie firmy PGO. Dzięki temu uczniowie mają możliwość łączenia teorii z praktyką poprzez obserwację rzeczywistych procesów technologicznych realizowanych na określonych stanowiskach pracy.
Jako absolwent kierunku Technik mechanik będziesz przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
• wytwarzania części maszyn i urządzeń,
• dokonywania montażu, instalowania i uruchamiania maszyn i urządzeń,
• obsługiwania maszyn i urządzeń,
• organizowania procesu produkcji,
• posługiwania się narzędziami pomiarowymi,
• posługiwania się dokumentacją technologiczną i konstrukcyjną,
• stosowania podstawowych metod obróbki,
• zdobędziesz umiejętności do aktywnego zachowania się na rynku pracy.
Technicy mechanicy znajdują zatrudnienie praktycznie we wszystkich zakładach projektowych, produkcyjnych i usługowych branż, w których są projektowane, produkowane, użytkowane i naprawiane maszyny i urządzenia mechaniczne oraz narzędzia pomiarowe i skrawające.
- Szczegóły
- Sylwetki
MECHANIK POJAZDÓW SAMOCHODOWYCH
MECHANIK POJAZDÓW SAMOCHODOWYCH
Mechanik pojazdów samochodowych to osoba, która zajmuje się obsługą, konserwacją, wymianą, naprawą oraz montowaniem podzespołów w pojazdach samochodowych.
Mechanik to zawód stawiający przed uczniem i później absolwentem duże wyzwania. Współczesne samochody to skomplikowane zespoły zmieniające się w bardzo szybkim tempie.
Absolwent kończący szkołę w zawodzie mechanik pojazdów samochodowych będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
a) diagnostyki stanu technicznego samochodów i innych pojazdów silnikowych
b) wykonywania obsługi i naprawy pojazdów samochodowych
Mechanik pojazdów samochodowych znajdzie zatrudnienie w autoryzowanych serwisach samochodowych, warsztatach usługowo-naprawczych, przedsiębiorstwach komunikacji samochodowej, zakładach produkcyjnych wykorzystujących pojazdy samochodowe i wózki widłowe, służbach technicznych obsługi pojazdów w firmach transportowych, zakładach produkujących pojazdy, urządzenia do nich i części zamienne.
Może też podjąć pracę na własny rachunek tj. prowadzić warsztat naprawy pojazdów i samochodów lub kontynuować naukę w szkole branżowej
II stopnia.
Kształcenie teoretyczne odbywa się w szkole natomiast praktyczne w Centrum Kształcenia Praktycznego i Ustawicznego w Gorlicach, gdzie uczniowie mają do dyspozycji najnowszy sprzęt stosowany w diagnostyce, obsłudze i naprawie pojazdów samochodowych.
Uczniowie mają możliwość zdobywania dodatkowych kwalifikacji i kompetencji zawodowych w ramach bezpłatnych szkoleń organizowanych w ramach projektów tj: kurs spawania metodą MAG, kurs spawania metodą TIG, kurs projektowania w programie Autocad, kurs kierowców wózków jezdniowych, kurs obsługi obrabiarek CNC.
Strona 1 z 2