TECHNIK HOTELARSTWA

TECHNIK HOTELARSTWA

Uczeń w trakcie cyklu kształcenia w Technikum Hotelarstwa zdobywa wiedzę ogólną i zawodową, która daje mu szeroki zakres możliwości zawodowych.
Absolwenci kierunku technik hotelarstwa  są profesjonalnie przygotowani do pracy w  firmach hotelarsko-turystycznych, jak również do samodzielnego prowadzenia tego typu działalności. Ponadto dzięki zajęciom praktycznym z zakresu żywienia i usług gastronomicznych nie są im obce tajniki obsługi kelnersko-gastronomicznej.

Interesujące przedmioty zawodowe, praktyki w hotelach i restauracjach, staże zawodowe, kursy branżowe oraz ciekawe wycieczki dydaktyczne zapewniają fachowe przygotowanie do pracy na różnych stanowiskach w branży HoReCa (hotelarsko-gastronomiczno-turystycznej). Atutem kierunku jest nauka języka obcego zawodowego, co podnosi szanse absolwentów na znalezienie pracy zarówno w kraju jak i zagranicą.

Uczniowie odbywają zajęcia praktyczne w profesjonalnie wyposażonych szkolnych pracowniach hotelarskich i gastronomicznych. Ponadto podczas nauki mają praktyki zawodowe w wybranych przez siebie lub wskazanych przez szkołę zakładach pracy branży turystyczno-gastronomiczno-hotelarskiej.
Badając losy absolwentów, można stwierdzić, iż młodzież nie ma trudności ze znalezieniem pracy w zawodzie technika hotelarstwa, a głównymi miejscami pracy są hotele i restauracje (również na stanowiskach kierowniczych).

Perspektywy rozwoju - recepcjonista, kierownik recepcji, concierge, kierownik służby pięter, specjalista do spraw turystyki, specjalista do spraw marketingu, manager hotelu, animator czasu wolnego, menager Spa&Welleness, kierownik restauracji.