TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Uczeń w trakcie cyklu kształcenia w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych zdobywa wiedzę ogólną i zawodową, która daje mu szeroki zakres możliwości zawodowych. W wyniku realizacji procesu nauczania absolwent zdobywa wiedzę i umiejętności w zakresie m.in.:
    • zasad prawidłowego i nowoczesnego żywienia,
    • układania jadłospisów dla różnych grup ludności z uwzględnieniem wieku, płci, aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego oraz w różnych jednostkach chorobowych
    • obliczania wartości energetycznej i odżywczej przygotowywanych potraw
    • wyposażenia technicznego zakładu gastronomicznego,
    • urządzania wnętrza obiektów żywienia zbiorowego lub zakwaterowania,
    • obsługi konsumenta,
    • kalkulacji cen potraw i napojów,
    • opracowywania receptur gastronomicznych
    • prowadzenia uproszczonej rachunkowości,
    • podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej w branży gastronomicznej,
    • prowadzenia korespondencji związanej z prowadzeniem działalności gospodarczej w branży gastronomicznej,
    • korzystania ze specjalistycznych programów komputerowych do planowania, rozliczania produkcji gastronomicznej i oceny żywienia
Absolwent jest poszukiwanym pracownikiem w zakładach gastronomicznych typu otwartego i zamkniętego - restauracjach, barach, kawiarniach, zajazdach, stołówkach szkolnych, stołówkach sanatoryjnych, instytucjach zajmujących się obrotem żywności i upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, w obiektach zbiorowego zakwaterowania, może również prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, hotelarskich i agroturystycznych.
Po ukończeniu technikum absolwent może doskonalić zdobyte kwalifikacje zawodowe poprzez podjęcie nauki na studiach wyższych (technologia żywności, żywienie człowieka, dietetyka, towaroznawstwo) lub realizować własną ścieżkę kariery zawodowej.