Procedury funkcjonowania szkoły w czasie epidemii
- Szczegóły
- Redaktor
- EPIDEMIA COVID-19 SZCZEPIENIA
- Odsłony: 6224
Procedury funkcjonowania szkoły w czasie epidemii w roku szkolnym 2021/2022
§ 1
Ogólne zasady organizacji pracy
-
Do szkoły może uczęszczać uczeń bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych oraz gdy domownicy nie przebywają na kwarantannie lub w izolacji w warunkach domowych lub w izolacji
-
W drodze do i ze szkoły uczniowie przestrzegają aktualnych przepisów prawa dotyczących zachowania w przestrzeni publicznej.
-
W szkole we wszystkich przestrzeniach wspólnych tj. korytarze, toalety, szatnia, sekretariat, pokój nauczycielski, szkolny sklepik, biblioteka, obowiązuje zasłanianie ust i nosa i zachowywanie w miarę możliwości zalecanych odstępów, a także ochrona podczas kichania i kaszlu oraz unikanie dotykania oczu, nosa i ust.
-
Przy wejściu do szkoły znajdują się numery telefonów do właściwej miejscowo powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej, oddziału zakaźnego szpitala i służb medycznych.
-
Każdy uczeń wchodząc do szkoły :
-
- ma zasłonięte usta i nos,
- zachowuje zalecany dystans pomiędzy innymi osobami
- dokonuje dezynfekcji dłoni
- udaje się do klasopracowni
-
Do szkoły bez zgody dyrektora lub wicedyrektor nie mogą wchodzić osoby trzecie – są one zobowiązane do wykonania telefonu do sekretariatu szkoły 13 4471 023, po którym osoba upoważniona kontaktuje się z nimi.
-
Wszyscy przebywający na terenie szkoły mają obowiązek regularnie myć ręce wodą z mydłem, szczególnie po przyjściu do szkoły, przed jedzeniem, po powrocie ze świeżego powietrza i po skorzystaniu z toalety
-
W kontaktach z rodzicami uczniów rekomendowany jest kontakt z wykorzystaniem technik komunikacji na odległość.
-
Uczeń pełnoletni i rodzic/opiekun ucznia niepełnoletniego wyraża pisemną zgodę na pomiar temperatury w sytuacjach koniecznych.
-
Termometry do pomiaru temperatury znajdują się w sekretariacie .
-
Pomiar temperatury ciała ucznia/ pracownika zostaje dokonany:
-
- w sytuacji podejrzenia zakażenia lub złego samopoczucia ucznia/pracownika,
- po wcześniej izolacji ucznia/ pracownika w szkolnej izolatce lub we wskazanym miejscu
- przez wyznaczoną osobę z zachowaniem wszelkich zasad bezpieczeństwa ( maseczka, rękawiczki, odzież)
- po stwierdzeniu podwyższonej temperatury ciała u ucznia/ pracownika zostają zastosowane procedury określone w § 3, p. 2.
-
Zużyty jednorazowy sprzęt ochrony osobistej (m.in. maseczki, rękawiczki), zdejmowany z zachowaniem ostrożności, należy wyrzucić do pojemnika-kosza wyposażonego w worek.
-
Jeśli w/w odpady pochodzą od osób z podejrzeniem zarażenia koronawirusem, należy je spakować do specjalnego worka foliowego i przekazać do utylizacji.
-
Sale, w których odbywają się zajęcia są porządkowane i dezynfekowane co najmniej raz dziennie.
-
Należy wietrzyć sale, części wspólne (korytarze) co najmniej raz na godzinę, w czasie przerwy, a w razie potrzeby także w czasie zajęć.
-
W czasie pobytu w szkole należy unikać zbędnego przemieszczania się po szkole, spacerowania.
-
Ograniczony zostaje kontakt osobisty z dyrekcją szkoły do niezbędnego minimum. Wszystkie sprawy i problemy rozwiązywane są telefonicznie.
-
Pomieszczenie przeznaczone do izolacji osób chorych, podejrzanych o zakażenie, czy mających złe samopoczucie znajduje się na parterze w nowej części - sala nr 8 i wyposażone jest w płyn do dezynfekcji , rękawiczki, maseczki.
-
W każdej sali lekcyjnej znajduje się tzw. Zestaw awaryjny ( pudełko z rękawiczkami jednorazowymi , maseczka), który wykorzystujemy tylko w nagłych sytuacjach.
§ 2
Organizacja zajęć w szkole – informacje dla rodziców i uczniów
-
Ze względu na konieczność zapewnienia szybkiej, skutecznej komunikacji z opiekunami ucznia, rodzice przekazują szkole co najmniej dwa sposoby skutecznego kontaktu (telefony, maile itp.); w razie zmian zobowiązani są do uaktualnienia danych.
-
Podczas wchodzenia do szatni uczniowie korzystają ze środka do dezynfekcji rąk, który znajduje się przy wejściu do boksów. Każda klasa przydzielona jest do jednego boksu. Uczniowie nie powinni przebywać w szatni w czasie trwania zajęć lekcyjnych, a także powinni unikać niepotrzebnego gromadzenia się w boksach. Z szatni należy korzystać szybko i sprawnie, zachowując dystans i unikając dłuższego przebywania.
-
Każdy uczeń w miarę możliwości powinien posiadać własne przybory i podręczniki, które w czasie zajęć mogą znajdować się na stoliku szkolnym ucznia, w tornistrze lub we własnej szafce ( możliwość pozostawienia podręczników w przeznaczonym do tego miejscu). Uczniowie nie powinni wymieniać się przyborami szkolnymi między sobą
-
Uczeń nie powinien zabierać ze sobą do szkoły niepotrzebnych przedmiotów
-
Podczas realizacji zajęć z wychowania fizycznego i sportowych zaleca się
- Przybory do ćwiczeń (piłki, skakanki, obręcze itp.) wykorzystywane podczas zajęć należy czyścić lub dezynfekować
-
W sali gimnastycznej używany sprzęt sportowy po zajęciach powinien być odkładany w miejsce przeznaczone do dezynfekcji po każdych zajęciach, a w miarę możliwości po każdych zajęciach
-
Zaleca się korzystanie przez uczniów ze szkolnego podwórza, miejskiego stadionu oraz pobyt na świeżym powietrzu na terenie szkoły, w tym w czasie przerw ( w zależności od pogody)
-
Podczas realizacji zajęć, w tym zajęć wychowania fizycznego i sportowych, w których nie można zachować dystansu, należy ograniczyć ćwiczenia i gry kontaktowe.
-
Zasady korzystania z pracowni informatycznych:
-
uczniowie pracują na samodzielnych stanowiskach komputerowych i zachowują odległość od sąsiadujących stanowisk;
-
w pracowni znajduje się płyn odkażający do wykorzystania przez uczniów i nauczycieli - w zależności od potrzeb;
-
stanowiska komputerowe, w szczególności myszki, klawiatury, przyciski obudowy komputerów, blaty stołów są dezynfekowane;
-
dezynfekcja ma miejsce każdorazowo na zakończenie ostatnich zajęć danej grupy w pracowni (5 min. przed końcem lekcji);
-
po dezynfekcji stanowisk nauczyciel wietrzy salę lekcyjną, a uczniowie opuszczają pracownię;
-
Zasady korzystania z pracowni gastronomicznej :
-
W pracowni gastronomicznej mogą tylko przebywać uczniowie biorący udział w ćwiczeniach.
-
Uczniowie przebywający w pracowni gastronomicznej w miarę możliwości powinni zachować bezpieczną odległość lub powinni mieć maseczki (przyłbice)
-
Uczniowie wchodząc do pracowni gastronomicznej powinni zdezynfekować ręce.
-
Uczniowie przebywają w pracowni gastronomicznej w czasie przeznaczonym na zajęcia, nie opuszczają ich w trakcie wychodząc na przerwę. Mogą wyjść z niej po uzgodnieniu z nauczycielem prowadzącym zajęcia.
-
Uczniowie na zajęciach praktycznych pracują w grupach 1-2osobowych nie zmieniając składu osobowego i miejsca pracy.
-
Uczniowie rozpoczynając ćwiczenia praktyczne i w trakcie ich trwania powinni często myć ręce.
-
Uczniowie na zajęcia praktyczne przynoszą czystą, wyprasowaną odzież ochronną i zakładają ją przed rozpoczęciem ćwiczeń. Każdorazowo po zakończeniu zajęć biorą odzież ochronną do domu w celu jej wyprania i wyprasowania.
-
Każdorazowo uczniowie przynoszą wszystkie niezbędne surowce do wykonania ćwiczeń, w ilościach potrzebnych do zadania, a pozostałe zabierają ze sobą do domu.
-
Do wycierania sprzętu gastronomicznego uczniowie przynoszą ręczniki papierowe, a zużyte od razu wrzucają do kosza na śmieci.
-
Wszystkie czynności tzw. brudne wykonują w rękawiczkach ochronnych przyniesionych przez siebie, a następnie od razu wrzucają do kosza na śmieci.
-
Uczniowie degustują tylko potrawę przygotowaną przez siebie, nie próbują potraw przygotowanych przez kolegów i koleżanki i nie częstują innych.
-
Po zakończeniu ćwiczenia uczniowie myją oraz wyparzają użyty sprzęt i porządkują dokładnie stanowisko pracy.
-
Zasady korzystania z pracowni obsługi konsumenta i pracowni śniadań:
-
W Pracowni obsługi konsumenta i Pracowni śniadań podczas wykonywania czynności praktycznych obowiązują rękawiczki jednorazowe lub środki do dezynfekcji rąk. Ponadto wymagany jest strój roboczy: Pracownia obsługi konsumenta: zapaska, kamizelka kelnerska; Pracownia śniadań: fartuch kuchenny, zapaska, chusta na włosy lub czepek, antypoślizgowe obuwie.
-
W przypadku ćwiczeń i symulacji związanej z bezpośrednią obsługą gości zaleca się noszenie maseczek oraz rękawiczek, lub każdorazowo dezynfekowanie rąk po wykonanej usłudze.
-
Użyte podczas zajęć praktycznych naczynia i środki pracy należy wysterylizować lub zdezynfekować (np. mycie naczyń w zmywarce w temperaturze wyparzania, dezynfekcja blatów roboczych, urządzeń)
-
Należy zadbać o przypomnienie uczniom zasad higieny osobistej, mycia i dezynfekcji rąk, oraz o obowiązku informowania o złym stanie zdrowia.
-
Obowiązuje zakaz uczestniczenia w zajęciach osobom z objawami chorobowymi typu: gorączka, kaszel, osłabienie i inne grypopodobne
-
Obowiązuje zakaz wstępu do pracowni osobom postronnym.
-
Rekomenduje się:
-
zapewnienie odległości między stanowiskami pracy wynoszącej co najmniej 1,5m chyba, że jest to niemożliwe ze względu na charakter ćwiczeń praktycznych.
-
ustalenie zadań i procesów, które zwykle wymagają ścisłej interakcji i określenie sposobów ich modyfikacji, aby zwiększyć fizyczne odległości między uczniami, tam gdzie jest to praktyczne i bezpieczne. Wskazane jest takie ustawienie stanowisk, aby uczniowie byli od siebie jak najbardziej oddaleni, i w miarę możliwości nie pracowali blisko naprzeciwko siebie,
-
restrykcyjne przestrzeganie zasad higieny, dobrych praktyk higienicznych,
-
utrzymywanie wysokiego stopnia higieny osobistej, w tym dbanie o odpowiednią, czystą i – w razie potrzeby – ochronną odzież,
-
stałe stosowane dobrych praktyk higienicznych (regularne mycie rąk, powstrzymywanie się od niehigienicznych zachowań, na przykład kichania czy kaszlenia, przy produkcji lub styczności z żywnością, szczególna dbałość o czystość pracowni i stanowiska roboczego itp.).
-
Zasady korzystania z biblioteki szkolnej :
-
biblioteka funkcjonuje zgodnie z grafikiem opublikowanym na stronie szkoły i na drzwiach biblioteki;
-
bibliotekarz obsługuje czytelników w wydzielonym miejscu, osłonięty przesłoną z pleksi;
-
czytelnicy wchodzą do lokalu biblioteki pojedynczo, w maseczkach
-
po wejściu do biblioteki użytkownik odkaża ręce/rękawiczki płynem dezynfekującym na bazie alkoholu;
-
użytkownik trzyma w ręce oddawane książki i materiały biblioteczne, podsuwając je bibliotekarzowi pod czytnik kodem kreskowym, znajdującym się na tylnej okładce;
-
oddane książki i materiały biblioteczne oraz materiały, z którymi użytkownik pracował w czytelni, są składowane w specjalnie wydzielonym w bibliotece miejscu, gdzie odbywają kwarantannę przez siedem dni, po czym ponownie mogą być włączone do wypożyczanych zbiorów;
-
nie ma wolnego dostępu do zbiorów i katalogu kartkowego;
-
z czytelni może korzystać jednocześnie trzech użytkowników, którzy zachowują odstęp społeczny 1,5 m;
-
z urządzenia wielofunkcyjnego oraz komputerów można korzystać pojedynczo;
-
wszystkie sprzęty w bibliotece będą podlegały systematycznej dezynfekcji;
-
istnieje możliwość zamawiania książek drogą elektroniczną na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.;
-
pozostałe punkty regulaminów bibliotecznych pozostaję bez zamian i są zamieszczone w lokalu biblioteki oraz na internetowej stronie szkoły.
-
Wszystkie zajęcia pozalekcyjne należy konsultować z dyrekcją szkoły, celem ustalenia zasad realizacji tych zajęć.
-
W przypadku odbywania zajęć w ramach praktycznej nauki zawodu uczniów i słuchaczy u pracodawców podmiot przyjmujący uczniów zapewnia prowadzenie tych zajęć z uwzględnieniem przepisów odrębnych dotyczących ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii, właściwych dla zakładów pracy oraz wytycznych ministrów właściwych dla zawodów szkolnictwa branżowego, dotyczących poszczególnych branż
§ 3
Postępowanie w przypadku podejrzenia zakażenia u uczniów i pracowników szkoły
-
Do pracy w szkole mogą przychodzić jedynie osoby, bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych oraz gdy domownicy nie przebywają na kwarantannie lub w izolacji w warunkach domowych lub w izolacji.
-
Jeżeli pracownik szkoły zaobserwuje u ucznia objawy mogące wskazywać na infekcję dróg oddechowych, w tym w szczególności gorączkę, kaszel, należy powiadomić telefonicznie dyrekcję szkoły – Tel 134471023, a następnie wskazana przez dyrektora osoba:
-
Odizolowuje ucznia w odrębnym pomieszczeniu (szkolna izolatka) lub wyznaczonym miejscu, zapewniając min. 2 m odległości od innych osób,
-
Dokonuje pomiaru temperatury z zachowaniem szczególnych zasad higienicznych (można wykorzystać zestawy higieniczne)
-
niezwłocznie zawiadamia rodziców/opiekunów o konieczności odebrania ucznia ze szkoły (rekomendowany własny środek transportu)
-
przekazuje ucznia rodzicowi, opiekunowi lub dorosłej osobie wskazanej w upoważnieniu, w przypadku uczniów pełnoletnich oddać pod opiekę innej dorosłej zdrowej osoby
Następnie:
-
dyrektor lub osoba przez niego upoważniona kontaktuje się telefonicznie z rodzicem/opiekunem w celu pozyskania informacji o stanie zdrowia ucznia, w szczególności w zakresie potwierdzenia lub wykluczenia możliwości zakażenia SARS-CoV-2;
-
w przypadku potwierdzenia zakażenia SARS-CoV-2 dyrektor w porozumieniu z PPIS i organem prowadzącym podejmuje decyzję o czasowym wprowadzeniu nauki w trybie zdalnym.
-
W razie zasłabnięcia ucznia na lekcji lub podczas zajęć praktycznych nauczyciel działa natychmiastowo: zakłada rękawiczki, maseczkę i udziela pierwszej pomocy jednocześnie informuje telefonicznie dyrektora szkoły, który podejmuje dalsze działania.
-
W miarę możliwości podczas organizowania pracy pracownikom powyżej 60. roku życia lub z istotnymi problemami zdrowotnymi, które zaliczają osobę do grupy tzw. podwyższonego ryzyka, na prośbę pracownika można zastosować rozwiązania minimalizujące ryzyko zakażenia np. unikanie dyżurów.
-
Pracownicy szkoły powinni zostać poinstruowani, że w przypadku wystąpienia niepokojących objawów choroby zakaźnej powinni pozostać w domu i skontaktować się telefonicznie z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej, aby uzyskać teleporadę medyczną, a w razie pogarszania się stanu zdrowia zadzwonić pod nr 999 lub 112 i poinformować, że mogą być zakażeni koronawirusem.
-
W przypadku wystąpienia u pracownika będącego na stanowisku pracy niepokojących objawów infekcji dróg oddechowych powinien on skontaktować się telefonicznie z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej, aby uzyskać teleporadę medyczną.
-
Obszar, w którym poruszał się i przebywał pracownik z infekcją dróg oddechowych, bezzwłocznie należy poddać gruntownemu sprzątaniu, zgodnie z funkcjonującymi procedurami, zdezynfekować powierzchnie dotykowe (klamki, poręcze, uchwyty itp.) oraz zastosować się do indywidualnych zaleceń wydanych przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
-
W przypadku potwierdzonego zakażenia SARS-CoV-2 na terenie szkoły należy stosować się do zaleceń państwowego powiatowego inspektora sanitarnego *.
* Rekomenduje się ustalenie listy osób przebywających w tym samym czasie w części/częściach podmiotu, w których przebywała osoba podejrzana o zakażenie i zalecenie stosowania się do wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego dostępnych na stronie undefined oraz undefined odnoszących się do osób, które miały kontakt z zakażonym.