KUCHARZ

Uczniowie w trakcie trzyletniego cyklu kształcenia zdobywają wiedzę ogólną i zawodową. W wyniku realizacji procesu nauczania absolwent jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych: przechowywanie żywności, sporządzanie potraw i napojów, ekspedycja potraw i napojów.

Podczas nauki uczniowie zdobywają wiedzę i umiejętności w zakresie:
    • stosowania zasad prawidłowego odżywiania,
    • dokonywania jakościowej oceny surowców, półproduktów i gotowych potraw,
    • przeprowadzania organoleptycznej oceny jakości surowców i potraw,
    • dobierania surowców do produkcji potraw,
    • właściwego przechowywania surowców, półproduktów i gotowych potraw,
    • wykonywania obróbki wstępnej i cieplnej surowców i półproduktów,
    • przygotowywania podstawowego asortymentu potraw i napojów z surowców i półproduktów spożywczych, w oparciu o normy i receptury gastronomiczne,
    • stosowania odpowiednich technik sporządzania potraw
    • prawidłowego zestawiania posiłków , układania prostego menu,
    • posługiwania się narzędziami i maszynami wykorzystywanymi do obróbki surowców i produktów spożywczych i przy przygotowywaniu posiłków,

Praktyka zawodowa odbywa się w zakładach żywienia zbiorowego gdzie uczniowie są młodocianymi pracownikami.
Absolwent tego kierunku może podjąć pracę w zakładach gastronomicznych typu otwartego i zamkniętego (restauracje, bary, kawiarnie, zajazdy, stołówki szkolne, stołówki sanatoryjne itp.)